Blog

Hogyan működik a táskarugós matrac?

2023.09.13 11:25
Hogyan működik a táskarugós matrac?

Hogyan működik a táskarugós matrac?

táskarugós matracoknál, másnéven zsákrugós matracok a rugók külön-külön, kis zsákokba vannak csomagolva, így egymástól függetlenül tudnak mozogni, és egyenletesen osztják el a testsúlyt. Amikor ráfekszünk a matracra, csak azok a rugók nyomódnak össze, amikre nyomás nehezedik.

 

 

 

Ennek köszönhetően, a partnerünk nem fogja érzékelni a mozgásunkból eredő kellemetlenségeket, és mindkét fél nyugodtan tud aludni.

A táskarugó jobban alkalmazkodik a test alakjához, továbbá a felette elhelyezkedő memóriahab réteg kellő puhaságot nyújthat számunkra.

 

Táskarugós matrac méretek és keménység

Kemény és félkemény változatban is kaphatók, a legtöbb szabvány méretben. A legkedveltebb matrac méretek:

 • 90x200
 • 140x200
 • 160x200
 • 180x200

Táskarugós matracok előnyei

 • Nincs áthullámzás, a partner forgolódása nem zavarja a másikat alvás közben.
 • A habmatracokhoz hasonló pontrugalmassággal rendelkeznek.
 • A testsúly optimálisan oszlik el a zsákrugóknak köszönhetően.
 • Hatékonyan alkalmazkodik a test vonalaihoz, így kíméli a gerincet és a csigolyákat.

Mire figyeljünk táskarugós matrac vásárláskor

Rugószám, rugósűrűség

 

táskarugós matracnál nagyon fontos a rugószám, illetve a rugó átmérője, vastagsága, magassága és az anyag minősége. Ezek a fő szempontok határozzák meg ezen matracok kényelmességét és élettartamát. Minnél több a rugók száma az ágymagban, annál nagyobb a teherbírása a matracnak és tovább tartja meg használhatóságát.

A SINCERE matracok 256 db/ m2 rugószámot tartja optimálisnak, amely szerint a matrac teherbírása személyenként 130 kg, vagyis a kétszemélyes matracok duplán enyi súlynyi terhelést kibírnak.

Rugó vastagság, átmérő

táskarugós matrac vásárlásakor figyelembe kell venni a rugók és a huzal vastagságát. Ezek a tényezők befolyásolják, hogy mennyire lesz feszes és kemény a matracunk. Minél vastagabb a rugóhuzal, annál nehezebb a matracot összenyomni, és keményebb lesz tőle a matrac. Álltalában 2,2 mm-ig terjed a táskarugó huzal vastagsága, de különböző komfortréteggel még kényelmesebbé tehetjük matracunkat.

Komfort rétegek

Ezek a típusok különféle, sűrűségű és rugalmasságú hideghaboktól kezdve memóriahabokon át a latexig, kényelmi réteggel rendelkeznek.

A táskarugós matracoknál a legnagyobb kényelmet nyújtó megoldás a memóriahab réteg alkalmazása, mely nyomásra és hő hatására az fellágyul és felveszi a test vonalát. Ezt a megoldást választottuk a SINCERE Vega matracok fejlesztese során, hogy kielégitsük  a vásárlók különleges igényeit is. 

A felhasználó súlya és a matrac vastagsága

 

A matrac jellemzőin túl, ez is egy jelentős befolyásoló tényező lehet. A nagyobb súly jobban belesüpped a matracba, ha pedig ön pehelysúlyú, akkor akár már egy puhább matrac is megfelelő alátámasztást jelenthet a gerincének.

Általános ökölszabályként elmondható, hogy minél nehezebb a felhasználó súlya, annál vastagabb matracot érdemes választani. Átlagos súly mellett általában 20 centis vastagságot  ajánlunk. Ezek a matracok akár 130 kg teherbírással rendelkeznek személyenként, ezáltal akár több mint 10 évig alkalmasak a használatra.

Annyit még érdemes megemlíteni – bár ez nyilván anyagfüggő is – hogy a vékonyabb matracoknak néha hamarabb elfárad az anyaga. Szóval emiatt megérheti egy vastagabb típust választani.

A zónás matracok

Vannak olyan matracok is, amiknek nem azonos a sűrűsége és keménysége a matrac különböző pontjain. Ezek az úgynevezett zónás matracok, amik alaposan átgondolt ergonomikus kialakítással és ortopéd tulajdonságokkal rendelkeznek. A zónák igazodnak a test felépítéséhez és a matrac keményebb, ahol keménynek kell lennie, de például a derék tájékán valamivel puhább, hogy jobb pozíciót biztosítson a gerincnek. Ezért a táskarugó huzal vastagsága 1,8 -2,2 mm vastagságig terjed zónáktól függően.

Oldalt fekvés esetén – ami egyébként felmérések szerint a legnépszerűbb alvási helyzet – például a váll és csípő részen alakulhatnak ki fájdalmakat okozó nyomáspontok, a zónás matrac pedig ezeken a részeken jellemzően lágyabb.

A matrac 7 zónát tartalmaz, ami már minden igényünket kielégítheti. A 7 zónás rendszer lehetővé teszi a testrészek külön történő megtámasztását attól függően, hogy milyen nyomást gyakorolnak a matrac felületére, így biztosítva a gerincoszlop csigolyáinak helyes és egészséges tartását. Az Ön ideális választása a 7 zónás matrac.

 

Alátámasztás

Az sem mindegy, hogy milyen felületen kap helyet a matrac. Egy rugalmas ágyrács például teljesen más érzést nyújt, amikor a matracon fekszel, mint ha mondjuk csak úgy a padlóra dobnád le a matracot. Azért a mai darabok már általában elég jól össze vannak rakva ahhoz, hogy akár a rugalmas alátámasztás nélkül is megállják a helyüket. Ez talán az olcsóbb darabokra nem mindig igaz.

Hogyan válasszunk matracot hátfájás esetén?

 

Bár sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy kemény matracra van szükségünk és hátfájás illetve gerincproblémák esetén a földön a legjobb aludni, kutatásoknak köszönhetően mára már bebizonyosodott, hogy az ideális matrac az, mely stabil támaszt nyújt ugyan, de rendelkezik annyi lágysággal, hogy a test vonalához idomulva tehermentesíti a csigolyákat.

Tehát hátfájás illetve egyéb gerincbántalmak esetén is olyan félkemény matracban érdemes gondolkodnod, mely testalkatodhoz és alvópózódhoz idomulva képes levenni a terhelést a gerincoszlopodról és azok „alkatrészeiről”, a csigolyákról, porckorongokról, ínakról és inszalagokról.

Azt viszont tartsd szem előtt, hogy ez a kérdéskör olyan összetett és bonyolult, annyi minden állhat a gerincbántalmak hátterében, hogy egy matrac önmagában nem biztos hogy képes megszüntetni a lumbágót és hátfájdalmakat, enyhítésükben viszont nagy szerepe lehet. 

 

A táskarugós matracok élettartama

Sok tényező befolyásolhatja:

 • Minőség: Ez az egyik legfontosabb tényező, minél jobb a minőség, annál tartósabb.
 • Tömeg: A matracra nehezedő nyomás. Egy nehezebb ember tömege jobban terheli a matracot mint egy könnyebb, ezért az ő esetükben sűrűbben kell cserélni a matracot.
 • Izzadság: Egy éjszaka alatt akár fél litert is izzadhatunk, ami a matrac bélésének nem tesz jót, ezért érdemes matracvédőt használni.
 • Karbantartás:  Használjon matracvédőt, ami megóvja a szennyeződéstől, izzadságtól. Ezt sűrűbben ajánlott mosni, cserélni. Évente 2-3 alkalommal kell a matracot tisztítani, és alaposan kiporszívozni.

A matracok között az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek a táskarugós matracok. Ezek a kiváló minőségű matracok minden alvási szokáshoz ideálisak. A táskarugós matracok rugós szerkezete minden testrészhez pontosan illeszkedik, így maximális kényelmet biztosítanak az alvás során. Ha egy kényelmes és tartós matracra vágyik, érdemes elgondolkodni a táskarugós matrac választásán.