Blog

Hogyan tisztítsuk a matracot ?

2023.09.07 09:42
Hogyan tisztítsuk a matracot ?

Hogyan tisztíthatom meg a matracomat?

Szeretné tudni, hogyan tisztítsa meg a matracot? Jó helyen jár! Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogyan tisztítsa meg a matracot, hogyan frissítse fel – és még sok minden mást.

Élete körülbelül egyharmadát alvással tölti, ezért fontos, hogy matraca tiszta, higiénikus és jó állapotban legyen. Könnyű elfelejteni a matrac tisztítását, mivel általában a lepedők és az ágynemű alatt van elrejtve. A matrac rendszeres tisztítása azonban segíthet csökkenteni a nem kívánt por, poratkák, elhalt hámsejtek, penészgombák és baktériumok felhalmozódását.

Különösen fontos a matrac tisztítása, ha allergiás. A rendszeres tisztítás csökkenti annak lehetőségét, hogy allergének, például por, lerakódjanak a matracban.  Számos gyors és egyszerű módszer létezik a matrac ápolására, hogy hosszabb ideig tartsa jó állapotban, és biztosítsa a legjobb ár-érték arányt. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan tisztíthatja meg matracát, és élvezze az egészségesebb alvási környezetet.

 

 

Tisztítsa meg rendszeresen a matracot, hogy jó állapotban maradjon

Hogyan tisztítsa meg a matracot öt egyszerű lépésben

Kövesse öt egyszerű lépésünket a matrac tisztításához és felfrissítéséhez is. Tisztítás előtt mindig ellenőrizze a matrac gyártójának ápolási útmutatóját, és nyissa ki a hálószoba ablakait, hogy javítsa a hálószoba szellőzését.

  1. lépés: Távolítsa el az ágyneműt, és mossa ki

Idő:  10 perc

Kezdje azzal, hogy vegye le az ágyneműt, párnát és paplant az ágyról . Tegye forró mosás alá (de előbb ellenőrizze a címkét!). Javasoljuk a 60°C feletti mosást, mert ez segít elpusztítani a baktériumokat és a poratkákat. Ha teheti, szárítsa meg az ágyneműt nagy hőfokon.

Ha van fedőmatraca, akkor ezt is el kell távolítani, és azt is meg kell tisztítani.

  1. lépés: Porszívózza fel a matracot és az ágyat

Idő:  10 perc

Most, hogy a matrac csupasz, elkezdheti a porszívózást. Győződjön meg arról, hogy a porszívó tartozékai tiszták. Használja a kefét vagy a kárpittartozékot a porszívón, ha van ilyen.

Óvatosan porszívózza fel a matracot és az ágyat kis részekben, különös figyelmet fordítva a varratokra, sarkokra és résekre, ahol felhalmozódhat a por. Ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a huzatot, és ne mozdítsa el a matrac tölteteit. Ne felejtsen el porszívózni az ágy alatt és az oldalakon, ha az ágy a falhoz van nyomva.

  1. lépés: Szagtalanítsa a matracot

Idő:  1 óra 5 perc

Enyhén szórjon egy kis szódabikarbónát a matracra. A szódabikarbóna segít felszívni a nedvességet, és megőrzi a matrac tiszta és friss illatát. Hagyja állni legalább egy órát – minél tovább, annál jobb. Alaposan porszívózza fel, hogy eltávolítsa a matrac felületéről.

  1. lépés: Tisztítsa meg a matrac foltjait

Idő:  10 perc

A matrac tisztítása előtt mindig olvassa el a gyártó ápolási utasításait, mivel a különböző szövetek eltérő tisztítási módszereket igényelhetnek.

Általános útmutatóként azonban  nagyon enyhe mosószer és meleg vagy hideg víz használatát javasoljuk a matrac ponttisztítására. Használjon tiszta, nedves ruhát, és ügyeljen arra, hogy ne áztassa túl a matracot. Alaposan szellőztesse ki a matracot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelően megszáradt, mielőtt visszahelyezi az ágyneműt.

Csak akkor vesse be az ágyat, ha a matrac teljesen megszáradt

  1. lépés: Fordítsa meg a matracot, és ismételje meg!

Idő:  5 perc

Kétoldalas a matrac? A másik oldalt meg kell tisztítania az 1-4 lépés megismétlésével. Ha azonban a matrac egyoldalas, egyszerűen porszívózza le az alsó részét, hogy pormentes maradjon.